15 Ocak 2016 Cuma

Kış Anneleri ve Bebekleri Dosyası - Sağlık ve Bakım

Kemik gelişimi için kışın havanın güzel olduğu zamanlarda bebeğinizin kollarını ve yüzünü açarak 10 – 15 dakika güneşe çıkarın.

Özellikle kışın bebeğinizin vücut ısısını sıklıkla kontrol edin. Vücut ısısı 36 derecenin altına düştüyse hemen oda sıcaklığını yükseltin, 1 kat daha giydirin ya da teninizin sıcaklığını hissetmesini sağlayın ve sıcak bir odada yemek yedirerek onu ısıtın.

Soğuk havaya bağlı cilt kuruluğu bebeklerde de olur. Cilt kuruluğunu hipo-alerjik losyonlar kullanarak önleyebilirsiniz.

Kışın bebeğin bulunduğu oda sıcaklığı gündüz 22–24 derece, gece 20–22 derece arasında olmalıdır.

Kışın ısıtma sisteminden dolayı evin içinde kuruluk yaşanır. Odalardaki nemi artırmak için doktor kontrolünde hava nemlendirici makineler (buhar makineleri) kullanılabilir.

Evdeki kuru hava nedeniyle bebekte burun tıkanıklığı yaşanırsa doktora danışarak burun aspiratörü kullanılabilir.
Bebeğin kalın battaniyelerle ve ısıtıcılara çok yakın uyutulmaması gerekir. Özellikle yenidoğan bebekte halsizlik, anneden süt emmeme, uyanma zorlukları gibi yan etkileri olabilir.

Emzirme döneminde göğsün hassaslaşıp yara olmasını engellemek gerekir. Emzirme aralarında göğüsten süt sızıyorsa iç çamaşırına uyan emici göğüs pedleri kullanılarak göğüs uçlarının kuru kalması sağlanabilir.

Kışın soğuk çarpması (soğuk yanığı) bebeklerde karşılaşılan bir durumdur. Bebeğinizin kulak, yanak, burun, el ve ayak parmaklarında beyazımsı ya da sarımsı gri renkler fark ederseniz doktora gidene kadar hassas bölgeyi teninizle temas ettirin, bir battaniye ile sarın ve ona ılık hava üfleyin.


Kış aylarında yenidoğan bebeğe teri emen, tüylü olmayan, cildin havalanmasını sağlayan, pamuklu kıyafetler giydirilmelidir.

Bebeğin ilk aylarında iç giyim için tulum tercih edilmelidir. Şapka, eldiven ve çorap ise eksik edilmemelidir.



Bebeğin üşüyüp üşümediği koltuk altından vücut ısısı ölçülerek anlaşılır. Bebeğin ateşi 36 ile 37.2 derece arasında olmalıdır. Eğer 36 derecenin altındaysa üşüyor demektir, bir kat daha giydirilebilir. 37.2 derecenin üstündeyse bebek kat kat giydirilmiş, oda ısısı çok açılmış veya bebeğin ateşi çıkıyor olabilir.

Bebek Sağlık ve Bakım Kategorimize Göz Atın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder