13 Ekim 2015 Salı

Çocuğunuza 5 Adımda Barışı Öğretin

Dünya, artan korku ve şiddetle mücadele ederken çocuklara yaşamlarında şefkat ve iyi niyet gibi değerleri öğreten anne babalara ve öğretmenlere de büyük iş düşüyor. Çocuklara savaşı öğretmek kolay. Ama barışın nasıl yaratılacağını öğretmek ise bundan çok daha zor. Barışa giden yolda atılan bu ilk adımlar küçük şeyler gibi görünüyor ama derin izler bırakıyor.

1. Yaratıcı oyun için zaman tanıyın
Küçük çocukların yapılandırılmamış, yaratıcı oyunlarla zaman geçirmeye ihtiyacı var. Sosyal oyunların çocuklarda saldırganlığı azalttığına ve empatiyi geliştirdiğine inanın. Çocuklar korku ve üzüntü gibi duygularıyla baş edebilmek, konforu bulmak, dünyayı ve gelişen ilişkileri keşfetmek için oyunu kullanır. Çocukların oyuncaklarını çok dikkatli seçin, onların cesaretini kıracak ya da şiddeti özendirecek oyuncaklardan uzak durun.
2. Çocukların ellerini ve kalplerini birleştirin
Çocuklar, doğrudan verme deneyimine ihtiyaç duyar. Komşular, aile, arkadaşlar ya da kimin ihtiyacı varsa onlar için küçük, büyük ya da geniş şeyler –kendi kartları, ağaç süsleri, kurabiyeler ya da ekmekler- yapmaya bayılırlar. Böylece aynı zamanda kendi yaptıkları şeyleri başkalarına ve ihtiyaç sahiplerine vermenin mutluluğunu da öğrenirler.
3. Yerel ihtiyaçlarla yüzleşin
İçinde yaşadıkları toplumun yardıma muhtaç kesimiyle -yaşlıları, engellileri ya da yoksullarıyla- rahatça iletişim kurabilmesi konusunda çocuklara yardım edin. Ortaokuldan itibaren çocuklar hastanelerde, aşevlerinde, hayvan barınaklarında ya da buna benzer yerlerde çalışabilir. Ancak, burada yaşayacakları deneyimler acı verici ya da kafa karıştırıcı olduğunda onlara yardımcı olabilecek bir genç akıl hocasının da yanlarında bulunduğuna emin olun. Toplum hizmeti özellikle kendilerini değersiz hisseden, sosyal ve ekonomik olarak baskı altındaki bölgelerde büyüyen genç insanlar için faydalı olabilir.
4. Barışı kutlayın
Birleşmiş Milletler Dünya Barış Günü olarak kabul edilen 21 Eylül’de (Türkiye’de ve KKTC’de Dünya Barış Günü 1 Eylül’de kutlanmasına karşın tüm dünyada 21 Eylül’de kutlanıyor.) çocuklarınızla diğer çocuklar arasında bağlantı kurun. Çocuklarınızı dünya barışı için şiirler yazmaya, yaratıcılıklarını kullanmaya teşvik edin. Her günü barış günü yapın.
5. Farklı kültürlerden ilham veren barış sözlerini paylaşın
Çocuklar Gandhi’nin, Martin Luther King’in ya da diğer önemli barış liderlerinin barış, adalet ve şiddetsizlik hakkındaki sözlerini duymayı sever. Çocuklarınıza şu altın kuralı öğretin: Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma. Bu, sosyal saygı ve işbirliğinin temelidir.

(Kaynak: egitimpedia.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder