20 Ekim 2015 Salı

Bebeklerle İletişim

 

Bebeklerle İletişim


Bebekler genellikle bir şeyin yanlış olduğunu belirtmek için ağlarlar. Karnı aç olabilir, tuvaletini yapmış olabilir, ayakları üşümüş ya da yorgun hissetmiş olabilir ya da sadece sizin sarılmanıza ihtiyaç duyuyor bile olabilir. Zamanla hangi tip ağlamanın neyi işaret ettiğini anlarsınız. Örneğin kısa süreli bir ağlama seansı genellikle karnının aç olduğuna işaret eder. Değişken şiddetlerde ağlaması ise üzgün olduğunu gösterir. Bazen de ortada gözle görülür hiçbir sebep yokken ağlarlar; gördükleri, yaşadıkları şeyler o an için onlara fazla gelmiştir.

Ağlamak bir bebeğin temel iletişim kurma metodudur ama elbette tek yöntemleri bu değildir. Diğer yöntemleri keşfetmek aranızdaki bağı da güçlendirecektir. Yeni doğan bir bebek, insan sesiyle diğer sesleri kolayca ayırt edebilir. Ufaklığın sesinize nasıl bir tepki verdiğini ölçmelisiniz, bu onun neye ihtiyacı olduğunu anlamanıza da yardımcı olacaktır. Yatağında ağlayan bir çocuğa yaklaşırken, uzaktan itibaren onunla konuşmaya başlayın, sizin sesinize göre ağlamasının nasıl bir değişkenlik gösterdiğini gözlemleyin. Bu yolla tatlı bir ses tonunun nasıl işe yaradığına da şahit olabilirsiniz. Bebeğiniz sizin sesiniz doğrultusunda küçük vücut hareketleri yapıyor olabilir.
Bebekler, onlara ilk kez sarılmanızdan itibaren hislerini bir iletişim aracı olarak kullanırlar. Dünyayı bu yolla öğrenirler. Doğumdan sonra birkaç günden itibaren, bebeğiniz sizin yüzünüze odaklanmaya başlayacaktır. Size dokunma ve sizi dinleme hisleri bu dönemde özellikle önemlidir. Tüm ihtiyaçlarını karşılamanıza rağmen hâlâ ağlayan bebek, sadece ağlamak istiyor da olabilir. Tedirgin olmamalı, topladığı fazla enerjiyi boşalmasını beklemelisiniz. Bebeğinizi en iyi rahatlatma yöntemini zamanla keşfedersiniz.
Tüm temel ihtiyaçlarının dışında uzun uzun ağlamalarının üç temel sebebi olabilir. Bunların ilki, hastalanmış olmasıdır. Bu tip durumlarda ilk olarak bebeğin vücut ısısını ölçmelisiniz. 38°C ve üstü sıcaklıklar tespit ederseniz acilen bir doktora danışmalısınız. İkinci ihtimal, gözlerinde bir problem olmasıdır. Korneasında hasar oluşmuş olabilir. Alerjen bir madde sebebiyle gözleri kızarmış olabilir. Bu durumda da hemen doktoru aramalısınız.
Bir diğer ihtimal de, vücudunu rahatsız eden, acı veren bir madde yüzünden rahatsız olmasıdır. Her yere dikkatlice bakmalısınız, zira bebek bezinin sert bir kısmı bile ağlayışının sebebi olabilir. Bu dönemdeki en temel iletişim yöntemleri olan ağlamaları ciddiye almalı, panik yapmamalı, arkasındaki sebebi bulmaya çalışmalısınız. Aranızda kuracağınız manevi bir iletişim yöntemi, çoğu sorunun üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.

Kaynak: http://www.danino.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder